El preu de l’habitatge creix un 1,5% a l’abril, la seva major pujada mensual en gairebé dos anys

El precio de la vivienda crece un 1,5% en abril, su mayor subida mensual en casi dos años

El preu de l’habitatge usat a Espanya ha registrat una pujada del 1,5% durant el mes d’abril, situant-se en 1.853 euros/m², la qual cosa suposa la major pujada mensual des d’agost de 2020, segons l’últim índex de preus immobiliaris d’idealista, el marketplace immobiliari del sud d’Europa. Aquesta dada d’abril és un 3,3% més alt que el del mateix mes de l’any passat mentre que se situa un 9,7% per sota del preu màxim històric de l’habitatge a Espanya.

Comunitats Autònomes

Fins a 15 regions espanyoles mostren preus superiors al mes passat. Navarra (2,9%) lidera les pujades seguida de Comunitat Valenciana (2,5%), Andalusia i Castella-la Manxa (2,1% en tots dos casos), Aragó (1,6%) i Múrcia (1,5%).

Per sota de la mitjana nacional es troben les pujades de Catalunya (1,3%), Canàries (0,7%), Cantàbria i Euskadi (0,6% en tots dos casos), Extremadura, Galícia, Madrid i Castella i Lleó (0,5% en les quatre regions) i Astúries (0,2%).

Balears (-0,4%) i La Rioja (-0,2%) són les úniques regions en les quals ha descendit el preu de l’habitatge usat durant el mes d’abril.

Balears, amb 3.353 euros/m², és l’autonomia més cara d’Espanya, seguida per la Comunitat de Madrid (3.012 euros/m²), la qual cosa suposa el preu més alt a la regió des que idealista té registres. En el costat oposat de la taula, trobem a Castella-la Manxa (896 euros/m²), Extremadura (946 euros/m²) i Múrcia (1.092 euros/m²), que són les comunitats més econòmiques.

Províncies

La tendència alcista es repeteix a nivell provincial, i 40 d’elles tenen preus superiors als registrats el mes de març. La major pujada s’ha viscut a la província de Toledo (3,1%), seguida de Navarra (2,9%), Guipúscoa (2,6%), Teruel (2,4%), Cuenca (2,3%), Guadalajara (2,2%), Màlaga i Tarragona (2,1% en totes dues províncies). En el costat contrari, Palència (-1,6%) encapçala el llistat de les províncies en les quals ha baixat el preu durant l’últim mes, seguida de la província de Lleó (-0,5%), Balears i Huelva (-0,4% en tots dos casos).

Balears es reafirma com la província més cara per a adquirir un habitatge (3.353 euros/m²) per davant de Guipúscoa (3.253 euros/m²). Els segueixen Madrid (3.012 euros/m²) i la província de Barcelona (2.726 euros/m²).

Ciudad Real és la província més econòmica amb un preu de 765 euros/m². Li segueixen Conca (814 euros/m²) i Jaén (834 euros/m²).

Capitals

Durant el mes d’abril, 35 capitals han experimentat increments en el preu de l’habitatge. La pujada més pronunciada és la viscuda per Pamplona, on les expectatives dels venedors van créixer un 4,2%, seguida d’Osca (3,7%), Guadalajara (2,9%), Santa Cruz de Tenerife (2,6%), Teruel (2,4%) i Sant Sebastià (2,2%).

D’altra banda, Palència i Conca (-1,3% en tots dos casos) encapçalen les caigudes de preus durant l’últim mes, seguides de Palma (-1,2%), Càceres (-1%), Bilbao i Sòria (-0,9% en tots dos mercats).

Durant el mes d’abril, el preu puja un 0,7% a la ciutat de Barcelona i un 0,6% a Madrid. Atesa la tendència interanual el preu puja un 2,3% en el cas de Madrid i un 0,2% en el de Barcelona.

Sant Sebastià és la capital més cara d’Espanya en situar el seu preu en 5.006 euros/m², la qual cosa suposa el preu més alt des que idealista té registres. Li segueixen Barcelona (3.999 euros/m²) i Madrid (3.804 euros/m²). Lleida, en canvi, és la capital més econòmica amb els seus 1.065 euros/m², seguida per Múrcia (1.080 euros/m²) i Àvila (1.081 euros/m²).

L’índex de preus immobiliaris d’idealista

Per a la realització de l’índex de preus immobiliaris d’idealista s’analitzen els preus d’oferta (sobre metres quadrats construïts) publicats pels anunciants d’idealista. S’eliminen de l’estadística els anuncis atípics i amb preus fora de mercat. Incloem la tipologia d’habitatge unifamiliars (xalets) i descartem els immobles de qualsevol tipologia que porten molt temps en la nostra base de dades sense obtenir interacció dels usuaris. La dada final es genera utilitzant la mitjana de tots els anuncis vàlids de cada mercat.

Compare listings

Compare