La inversió en el mercat de luxe posa el focus a reformar propietats antigues

La inversión en el mercado de lujo pone el foco en reformar propiedades antiguas

Les preferències de compradors i venedors d’habitatges de luxe han canviat des de la pandèmia. Segons l’informe ‘Nou Luxe 2022’ de Viva Sotheby’s International Realty, les principals tendències del mercat d’alt ‘standing’ passen per inversions que aposten per la reforma de cases antigues, a la recerca de l’estalvi, la qualitat i l’eficiència, un nou perfil del client de luxe més jove i l’auge del lloguer vacacional de llarga estada gràcies al teletreball.

Segons l’informe de VIVA Sotheby’s, a Espanya la tendència de preus continua estant a l’alça. Després de l’aturada de la pandèmia, la variació mitjana del preu de l’habitatge durant l’any passat va ser d’un 4,3%, amb Galícia, Andalusia, Madrid, Balears i País Basc com les regions amb els majors increments de preus.

“Després d’una forta recuperació, una gran demanda i un any rècord, preveiem seguir la línia positiva, però de manera més anivellada i estable”, apunta Alejandra Vanoli, directora general de VIVA Sotheby’s International Realty. En parlar dels mercats emergents, destaca que “no cal perdre de vista Alacant com a paradís de l’obra nova en ubicacions excepcionals i per un preu més accessible”.

El Nou Luxe 2022 de VIVA Sotheby’s analitza les principals tendències de consum en el mercat de l’habitatge de luxe, i que estan marcant les preferències de compradors i venedors d’habitatges:

Comprar per a reformar o vendre

En un context de zones destacades del mercat amb escassetat de sòl, o sòl protegit i l’augment dels preus dels materials de construcció, avui dia els inversors opten per reformar propietats antigues.

La tendència és mantenir la tradició arquitectònica i tots els elements que aporten autenticitat a l’habitatge, alhora que són dotades de totes les comoditats, noves tecnologies i materials sostenibles. També hi ha un auge en la compra de segones i terceres residències.

Un nou perfil de client

Els Millenials i la Generació X prefereixen comprar en lloc de llogar i, en el cas d’Espanya, són el primer grup en fase d’orientació en un percentatge més alt que el grup dels majors de 40 anys. De fet, a Madrid i a Eivissa, el segment comprès entre els 25 i 34 anys són els més nombrosos navegant per internet en la cerca d’habitatges de luxe.

El nou luxe és el luxe sostenible

Seguint la tendència global, a Espanya cada vegada són més els compradors que volen saber quin impacte té la propietat en la terra i els recursos. Cases sostenibles, eficients en energia, tecnologia intel·ligent per a controlar la il·luminació o la temperatura, sistema HVAC, etc. són només algunes de les característiques que més demanden els compradors, sent la generació més jove la més compromesa amb aquesta mena de temes.

Amb espai exterior

Es consolida la tendència sorgida amb la pandèmia de propietats aïllades, envoltades de naturalesa i allunyades d’aglomeracions, i al contrari que en anys anteriors on hi havia una preferència per propietats urbanes i de menor grandària. Avui dia, la gent busca habitatges unifamiliars, preferiblement, amb jardí o terrassa i de major grandària per a poder crear espais de teletreball des de casa.

Augmenta la demanda d’habitatge

Després de l’aturada per la pandèmia, el 2021 va ser excepcional i s’espera que aquest 2022 prossegueixi la recuperació del sector gràcies a un augment de la demanda de l’habitatge, a uns alts nivells d’estalvi i al baix cost del finançament. Encara que els experts vaticinen un creixement menys intens, les entitats financeres continuaran competint per les hipoteques, la qual cosa mantindrà els preus en nivells històricament baixos.

Lloguer vacacional de llarga estada

Pel costat del lloguer vacacional d’alt ‘standing’ ja s’ha percebut un increment en les reserves de lloguers vacacionals per a l’estiu durant aquest primer trimestre de 2022. Gràcies al teletreball, que sembla que ha vingut per a quedar-se, el lloguer vacacional sol tenir ara una durada més llarga de l’habitual.

Un altre canvi de paradigma és el fet que moltes propietats en lloguer es troben en hotels de luxe, sobretot en entorns urbans on gaudir de totes les comoditats exclusives (xofera, xef privat, etc.) i tenir a mà centres de negocis i culturals.

“Tenint en compte tots aquests factors, preveiem un augment de propietats sostenibles no sols per la situació climàtica sinó també per l’augment dels preus del gas i l’electricitat.  I a nivell nacional, apostem per un augment de clients internacionals i també per posar el focus en un comprador més local”, conclou Vanoli.

Compare listings

Compare