Les hipoteques, més barates que mai: el tipus d’interès mig baixa a l’agost fins al 1,45%

Las hipotecas, más baratas que nunca: el tipo de interés medio baja en agosto hasta el 1,45%

En el vuitè any ha registrat el nivell més baix de la història, segons el Banc d’Espanya.

El tipus mitjà al qual les entitats espanyoles van concedir crèdits per a hipoteques va marcar un mínim històric del 1,45% a l’agost, segons revelen les últimes dades de el Banc d’Espanya.

El tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys per a adquisició d’habitatge lliure concedits per les entitats a Espanya es va reduir en 35 punts bàsics respecte al mes de juliol, quan es va situar en el 1,485%. La caiguda va ser més pronunciada en comparació amb un any abans, quan el tipus mitjà es va col·locar en el 1,743%, 293 punts bàsics per sobre d’agost de 2021.

Per part seva, el tipus mitjà dels préstecs hipotecaris entre un i cinc anys per a l’adquisició d’habitatge lliure concedits per les entitats de crèdit en la zona de l’euro va pujar al 1,529% (referit al mes anterior), enfront del 1,43% anterior.
 

Consells abans de demanar una hipoteca

La caiguda dels tipus d’interès de les hipoteques és una conseqüència de la guerra que està lliurant la banca per aconseguir nous clients i una bona notícia per als qui estan pensant a demanar finançament per a comprar una casa. Resumim alguns consells bàsics per a aconseguir una hipoteca en 2021:

 

Complir els requisits per a demanar una hipoteca

El primer aspecte a tenir en compte a l’hora de demanar una hipoteca és que has de complir amb els requisits que el banc sol·licitarà. És a dir, el banc no concedirà la hipoteca a qualsevol persona que vagi a les seves oficines i la sol·liciti, sinó que estudiarà el perfil concret de cada persona i, segons les seves característiques, donarà el vistiplau o no a la concessió. Per això, abans d’acudir a cap banc a demanar una hipoteca, assegura’t que compleixes amb els requisits que l’entitat bancària exigeix per al producte hipotecari que tens al cap.

 

Tenir estalviat almenys el 20% del preu de l’habitatge

Un altre dels consells per a demanar una hipoteca i que no es pot passar per alt és l’estalvi previ que necessitarem. Els diners que el banc presta no sol aconseguir el 100% del preu de l’habitatge. A més, també cal tenir en compte que existeixen altres despeses associades a la compra d’una casa, com per exemple els impostos i algunes comissions associades a la pròpia hipoteca. Per això, abans de demanar una hipoteca, s’aconsella comptar amb uns estalvis aproximats del 20% del preu total de l’habitatge que volem comprar.

 

Comptar amb una situació econòmica i laboral estable

No es tracta només que el banc ens el vagi a exigir com un requisit, sinó que també és un aspecte que hem de tenir en compte per la nostra pròpia seguretat. Una hipoteca constituirà una despesa fixa mensual molt important. A més, es tracta d’una despesa que, si no podem afrontar, correm el risc de perdre la nostra casa. Per tot això, una de les recomanacions que hem de considerar és si estem en una situació econòmica i laboral prou estable com per a assumir aquesta responsabilitat. Si comptem amb un treball i uns ingressos estables, i que ens permetin assumir la despesa que suposi la hipoteca, significa que és un bon moment per a sol·licitar-la. Per contra, si la nostra situació econòmica i laboral és irregular, o si els nostres ingressos mensuals són molt ajustats, potser serà millor posposar la sol·licitud de la hipoteca i fer-ho més endavant.

 

Comparar hipoteques

Un altre dels consells que més hem de tenir en compte és comparar hipoteques, fins i tot entre diferents bancs. Per què? Perquè existeixen moltes diferències entre un producte hipotecari i un altre. Dins de la mateixa entitat bancària tenen productes diferents que s’ajusten més o menys a cada perfil. Però, si comparem entre diferents bancs, l’oferta serà encara major. D’aquesta manera, podem trobar una hipoteca que s’ajusti millor al nostre perfil i que ens permeti estalviar a l’hora d’afrontar el pagament d’interessos.

 

Triar un habitatge que també sigui atractiva per al banc

L’últim consell que hem de tenir en compte a l’hora de demanar una hipoteca és triar una casa que no sols sigui atractiva per a nosaltres, sinó també per al banc. En aquest sentit, cal tenir en compte que, en molts casos, no es tracta només de saber quina casa ens podem permetre i triar un habitatge que ens agradi, sinó que la casa serà la garantia que li oferirem al banc a canvi de la hipoteca. Per això, si la casa que adquirim és un immoble amb característiques que facilitin una hipotètica venda en el futur (bon estat, bona ubicació, zona amb alta demanda, etc.), el banc es mostrarà molt més receptiu a l’hora de concedir-nos una hipoteca sobre aquest immoble en lloc de si li oferim una casa amb unes característiques pitjors.

Gràcies a aquests cinc consells pràctics, tindràs moltes més possibilitats d’aconseguir la hipoteca que tens al cap quan arribi el moment d’anar al banc a demanar el préstec.

Compare listings

Compare