Rècord històric en compravendes: la millor dada des del boom de 2008

Récord histórico en compraventas: el mejor dato desde el boom de 2008

Les dades de transaccions immobiliàries corresponents al passat mes de juliol de 2021 daus a conèixer avui per l’INE, reflecteixen un ascens mensual del 4,3% i un increment interanual del 53,5%. “Per cinquè mes consecutiu les operacions de compravendes realitzades al nostre país mostren increments interanuals molt elevats. Aquestes dades revelen que el sector continua fort i liderant la recuperació econòmica del nostre país. Aquesta inflada pujada interanual cal contextualitzar-la i explicar que pot tractar-se de l’arrencada de les operacions embassades. És a dir, les compravendes que no van poder realitzar-se durant l’estat d’alarma van començar a executar-se a partir de juliol. Així i tot, si es fa la comparativa amb el mateix mes de 2019 l’evolució és positiva i es registra un increment del 4%, la qual cosa confirma que no sols s’han superat les dades prèvies a la pandèmia, sinó que continua el gran auge iniciat en 2018 per comprar habitatge”, explica María Matos, directora d’Estudis i Portaveu de Fotocasa.

Al juliol de 2021 es van tancar 50.258 operacions. Feia més d’una dècada que no se superava la barrera de les 50.000 compravendes. Per tant, no sols és la millor xifra en el que portem d’any, sinó la xifra més elevada dels últims 13 anys. “L’última vegada que superem aquest ritme d’operacions va ser en el boom del 2008, concretament a l’abril d’aquest any. És molt positiu que augmenti l’activitat del mercat, això suposa que els ciutadans li donen molt valor a l’habitatge. I el més important és que els preus no creixen al mateix ritme i estan contenint-se”, afegeix la directora d’Estudis.

La crisi sanitària i especialment el confinament viscut l’any passat 2020 han fet que els espanyols li donin a l’habitatge més importància que mai. “Mai havíem tingut tants espanyols amb intenció de canviar d’habitatge, tan interessats a buscar una casa nova i mes a mes les dades que veiem de compravendes confirmen que l’habitatge torna a ser la gran protagonista”, afegeix María Matos.

De fet, a mitjan enguany Fotocasa publicava l’informe “Radiografia de l’habitatge 2020-2021: un any de pandèmia” en el qual es mostra que la participació dels espanyols en el mercat de la compra no sols s’ha recuperat, sinó que presenta dades superiors als registrats abans que el coronavirus impactés a Espanya, (del 39% registrat al febrer del 2020, ha augmentat al 40% en 2021). “La demanda de compra està vivint un auge sense precedents i molts espanyols s’han passat a la compra d’habitatge i s’han animat a buscar un habitatge de majors dimensions”, remarca María Matos.

 

L’obra nova continua despertant gran interès

Una altra dada molt rellevant el trobem en les operacions sobre habitatges nous i és que, un mes més, s’incrementen. En concret, al juliol de 2021 es van realitzar 9.510 operacions de compravendes d’habitatge nou i suposa un increment interanual del 40,2% respecte a 2020. “L’habitatge d’obra nova està vivint un auge sense precedents des de l’esclat de la pandèmia. Molts espanyols estan optant per promocions d’obra nova per diverses raons. Una d’elles és perquè solen tenir espais comuns com a jardins o piscines i en la majoria dels casos compten amb terrassa, característiques que s’han tornat imprescindibles per als espanyols que busquen habitatge després del confinament”, explica María Matos.

“Un altre motiu important ve de la mà del teletreball i és que el fet de no haver d’anar cada dia a l’oficina està fent que molts espanyols abandonin les ciutats i s’estigui comprant habitatge en la perifèria i és aquí on es troba gran part de l’oferta d’obra nova. Viure en el centre de la ciutat o pròxim al treball ja no és tan important després de la pandèmia”, afegeix Matos.

 

Les herències continuen incrementant-se

Un mes més, es fa necessari esmentar l’augment interanual del 20,2% de les finques transmeses a través d’una herència. Unes dades que reflecteixen la realitat del lamentable increment de la mortalitat causada per la Covid-19. La pandèmia ha disparat les herències i ha augmentat fins a gairebé el 20% l’habitatge que s’ofereix per herència tal com es reflecteix en l’informe “Les herències d’habitatge durant la pandèmia” realitzat per Fotocasa Research.

“La ràpida recuperació del sector immobiliari ha estat molt reveladora. Indica que el sector ha deixat enrere la incertesa provocada per la crisi sanitària i que els espanyols tornen a atrevir-se a comprar habitatge, o que fins i tot perceben aquesta agitació del mercat com una bona situació per a trobar oportunitats. A més, gràcies a l’impuls sorgit del gran interès per comprar habitatge, ara el sector té un nou repte per davant: el de donar resposta al gran auge de la demanda que s’ha despertat després del confinament, sobretot en l’habitatge a estrenar”, conclou la directora d’Estudis.

Compare listings

Compare